meny
InDesign CS6 slutar fungera i nya MacOS

InDesign CS6 slutar fungera i nya MacOS

Apple Worldwide Developers Conference, hölls den 3 – 7 juni, 2019. En av de viktigaste nyheterna var MacOS 15, som kommer att kallas för MacOS Catalina. Den nya versionen av MacOS kommer att släppas någon gång i höst. Men den här gången är det inte bara att installera det nya operativsystemet och få en snabbare och fräschare dator med nya funktioner. Program som Adobe InDesignCS6 kommer att sluta fungera.

MacOS Catalina kommer inte längre stödja program som i 32-bitarsversion. De kommer helt enkelt inte att fungera. Om du idag har uppdaterat din Mac till MacOS Mojave har du kanske redan fått en notifiering när du öppnar en del äldre program. Den berättar att du måste uppdatera programmet för att det ska fortsätta fungera. Det är varningen för det som blir verklighet om du väljer att uppdatera till MacOS Catalina.

Om du får den varningen när du öppnar ett program är det dags att kontrollera om det finns en 64-bitarsversion av programmet. Ladda ner den nya versionen istället och ersätt den gamla. Annars kommer de programmen inte fungera om du uppdaterar din dator till MacOS Catalina.

InDesign CS6Hälften har InDesign CS6

Ungefär något färre än hälften av alla InDesign-användare har InDesign CS6, alltså den sista versionen man kunde köpa. InDesign CS6 är ett 32-bitarsprogram som inte kommer att fungera med MacOS Catalina.

Photoshop CS6 och Illustrator CS6 är 64-bitars program och kommer att fungera. Men InDesign uppdaterades inte till 64-bitars förrän den första Creative Cloud-versionen InDesign CC  som släpptes i juni 2013.

Vill du inte uppgradera till InDesign CC utan tänker köra vidare med InDesign CS6 eller en ännu äldre version av InDesign måste du fortsätta köra vidare med MacOS Mojave eller en äldre version av operativsystemet. Uppgradera inte ditt MacOS.

Säkerhetskopiera innan du uppgraderar till MacOS Catalina

Apple rekommenderar alla att ta en säkerhetskopia av sin dator innan man uppgraderar. Där har Apple den utmärkta funktionen Time Machine som du kan använda för att säkerhetskopiera innan du uppgraderar ditt OS. Tyvärr struntar många i rådet om säkerhetskopiering. Man klickar som vanligt bara på OK och kör igång med uppgraderingen.

För risken är att många användare av InDesign CS6 och andra program, som kanske fortfarande är 32-bitar, kommer att uppgradera som vanligt och sen sitter där med en rad viktiga program som inte kommer att fungera.

Så när du kommer att få meddelande om att uppgradera MacOS nästa gång. Tänk efter en extra gång om du förberett dig så att den uppgraderingen kommer att löpa på helt smärtfritt.

>> Ta en förhandstitt på MacOS Catalina

>> Vill du lära dig mer om InDesign? Det finns kurser i CS6 och CC

Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Förbättra produktiviteten i InDesign genom att lära dig några användbara kortkommandon. I början, när du är ny i programmet, kan det kanske vara svårt att lära sig massor av nya kortkommandon. Men när du börjar bli varm i kläderna kan du försöka lära dig kortkommandon för några vanliga åtgärder. Jag har som strategi att lära mig ett nytt kortkommando i veckan.

Tyvärr är det inte samma kortkommandon för liknande åtgärder i InDesign, Photoshop och Illustrator, även om man idag kan byta och använda de andra programmens kortkommandon i InDesign. Men jag kont

Här ska vi se några av mina favoriter för kortkommandon i InDesign. Observera att man använder Ctrl-tangenten i Windows och Cmd-tangenten för Mac, samt att Alt-tangenten heter Option på vissa Mac-tangentbord. Därav Ctrl/Cmd och Alt/Option.

Duplicera objekt och lås position med Alt + Shift.

Kopiera aldrig objekt i InDesign genom att kopiera och klistra in (Ctrl/Cmd + c och Ctrl/Cmd + v). Markera istället objektet du vill kopiera med markeringsverktyget (svarta pilen) och dra sen objektet åt sidan samtidigt som du håller ner Alt/Option + Shift. Då skapar du en kopia samtidigt som du låser positionen i höjdled eller sidled. Det här kortkommandot fungerar likadant i Photoshop och Illustrator.

Förhandsgranska med W

När man arbetar i InDesign vill man kunna se stödlinjer, marginaler och annan visuell hjälp för att kunns placera objekt rätt. Men vill man se hur dokumentet kommer att se ut när man skriver ut det på papper, trycker man ner W-tangenten. När man är klar trycker man ner W igen för att gå tillbaka till arbetsläget.

Anpassa dokumentets visningstorlek med Cmd/Ctrl + 0

Genom att trycka ner Cmd/Ctrl + 0 så anpassar sig dokumentet till programmets fönster. Perfekt när man vill se hela uppslaget.

Zooma med Ctrl/Cmd + eller –

Jag älskar Zoom-verktyget för att man kan använda det med precision. Men ibland vill man bara zooma in eller ut lite snabbt och då är Ctrl/Cmd + för att zooma in eller Ctrl/Cmd – för att zooma ut perfekt.

Spärra och knip i InDesign med Alt/Option + Höger/Vänsterpil

Vill du spärra eller knipa utan att göra några inställningar i kontrollpanelen markerar du texten du vill påverka. Sen spärrar du texten genom att hålla ner Alt/option samtidigt som du trycker på högerpiltangenten och kniper på samma sätt med vänsterpiltangenten.

Skala objekt med Ctrl/Cmd + Shift

I de flesta program skalar man objekt genom att ta tag i ett av hörnhandtagen samtidigt som man håller ner Shift-tangenten. Om du gör så i InDesign skalar du bara själva bild eller textramen, men inte innehållet. Vill du skala både textramen och texten inuti eller bildramen och bilden i ramen på en gång skalar du med Ctrl + Shift (Win), Cmd + Shift (Mac)

Vill du dessutom skala objekt och behålla objektets mittpunkt på samma plats håller du ner Alt/Ctrl/Shift i Windows eller Option/Cmd/Shift på Mac samtidigt som du drar i något av hörnhandtagen.

Gå till sida med Ctrl/Cmd + j

Ett snabbt sätt att hoppa mellan sidor är att använda kortkommandot Ctrl + j (win) eller Cmd + j (Mac). Då får du upp rutan för Gå till sida, fyller i önskat sidnummer och trycker på OK så är du på rätt sida på ett kick.

kortkommandon gå till sida

Kortkommandon för att växla eller byta färg

Växla mellan fyllning/linjefärg med x-tangenten

Om du är osäker på om det är din fyllningsfärg eller linjefärg som är aktiv, tryck bara på X-tangenten. Då byter du vilken av fyllning eller linje som är aktiv.

Byt fyllning/linjefärg med Shift + x-tangenten

När ett objekt är markerat kommer det snabbt att byta fyllnings och linjefärg på objektet med kortkommandot Shift + x.

Öppna Sök/Ersätt med CMD/CTRL + f

Använd Ctrl + f (win) Cmd + f (Mac) för att använda funktionen Sök/Ersätt. Här kan du söka upp och ersätta ord, format samt göra avancerade sökningar med GREP. Mycket användbart.

Kortkommandon för verktygen i InDesign

 • Markeringsverktyget – v
 • Direktmarkeringsverktyget – a
 • Verktyget sida – Shift + p
 • Mellanrumsverktyget – u
 • Verktyget innehållssamling – b
 • Textverktyget – t
 • Bantext – Shift + t
 • Linjeverktyget – å
 • Ritstiftet – p
 • Konvertera riktningspunkt – Shift + c
 • Pennverktyget – n
 • Rektangelram – f
 • Rektangel – m
 • Saxen – c
 • Roteraverktyget – r
 • Övertoningsverktyget – g
 • Övertoningsluddsverktyget – Shift + g
 • Pipetten – i
 • Färgtemaverktyget – Shift + i
 • Handverktyget – h
 • Zoomverktyget – z

 


Vill du lära dig mer om InDesign än kortkommandon?

Vi har InDesignkurser i Stockholm och Göteborg. Läs mer om vår InDesign Grundkurs och InDesign Fortsättningskurs

Har du inte möjlighet att komma till oss så kan vi komma till dig genom våra populära distanskurser

Distansskolan.se har vi både kursen InDesign Grund och InDesign Fortsättning

Åsidosättningar i InDesigns format

Åsidosättningar i InDesigns format

När du arbetar med text i InDesign använder du dig förhoppningsvis av styckeformat och teckenformat. Men sen kommer du i sista sekund på att du vill ändra utseendet på en del av texten och gör det manuellt, direkt i texten. Då skapar du en lokal formatering eller åsidosättning som det kallas i InDesign. Åsidosättningar är ett utseende på texten som inte ingår i styckeformatet eller teckenformatet.

(mer…)

Klickbara telefonnummer till webbplatsen

Klickbara telefonnummer till webbplatsen

Många webbplatser visar ett telefonnummer så att deras kunder kan kontakta dem. På ”den gamla goda tiden”, när de flesta använde stationära datorer för att surfa på webben var tanken att man helt enkelt memorerade eller antecknade telefonnumret för att sen ringa från en separat telefon. Idag har vi mobiltelefoner och våra mobiltelefoner har webbläsare. Mer än hälften av alla besökare på webben surfar med en mobiltelefon. Dessutom har en del datorer möjlighet att ringa andra användare med t.ex. Facetime.  Det öppnar en möjlighet att lägga till en länk för telefonnummer – skapa klickbara telefonnummer i HTML.

(mer…)

Automatiska bildtexter i InDesign

Automatiska bildtexter i InDesign

Arbetar du med trycksaker där du måste ange fotografens namn under varje bild? Du kanske känner igen det här? Man monterar en bild i InDesign. Efter det måste man leta upp info om fotografen namn, skapa en textruta och skriva in namnet i den textrutan. Det är ett ganska tidskrävande arbete, särskilt med många bilder och olika fotografer. Med Live-bildtext (Live captions) kan du göra automatiska bildtexter i InDesign.

Det kräver lite förberedelser i Photoshop eller Adobe Bridge, men det arbetet kan du överlåta till fotografen istället. När allt kommer omkring är det ändå fotografen som allra mest vill visa sitt namn tillsammans med bilden.

(mer…)

Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Det finnas massor av sätt att skapa effekter i Photoshop. Jag tänkte visa en av mina favoritmetoder för att skapa bildramar. För att få till den effekten använder man bland annat funktionen Markera och Maskera. Med den kan man skapa en häftig effekt från nästan vilket foto som helst.

(mer…)

Fem FTP-program för WordPress-användare

Fem FTP-program för WordPress-användare

Även fast de flesta aldrig kommer i kontakt med WordPress filer på webbservern kan det finnas tillfällen när du måste hantera WordPress filer manuellt med ett ftp-program. Kanske slutar webbplatsen att fungera efter att du installerat eller uppdaterat ett tillägg och då kommer du inte åt tilläggen inifrån WordPress eftersom hela webbplatsen bara är ett vitt fönster i webbläsaren.

De flesta webbhotell har någon typ av filhanterare i kontrollpanelen så ska du bara flytta en enstaka fil är det kanske enklare att logga in i kontrollpanelen på webbhotellet och ladda upp/ner en fil där.Men har du tänkt dig att ansluta till webbservern är det enklast att göra det med ett ftp-program.

(mer…)

Färgbilder till svartvitt (gråskala) i InDesign

Färgbilder till svartvitt (gråskala) i InDesign

Trots att InDesign är fullt med massor av bra funktioner saknar man ändå en del funktioner ibland. Men om du har tur kan du hitta nya funktioner i form av skript som du själv kan installera till InDesign. Det finns en hel del skript, både kostnadsfria och de som kostar en slant, till InDesign. Jag tänkte att jag skulle tipsa om två skript som konverterar färgbilder till svartvitt, eller gråskala som det egentligen heter.

(mer…)

Pin It on Pinterest

Share This