meny
Söka färger i ett InDesign-dokument

Söka färger i ett InDesign-dokument

panelen färgrutor

Du öppnar ett InDesign-dokument som någon annan påbörjat, tittar igenom panelen Färgrutor och hittar massor av färgrutor i panelen. Det är enkelt att lägga till nya färger till panelen Färgrutor och ofta blir panelen full av färger. Du kanske ska trycka ett dokument i fyrfärg och panelen är full av dekorfärger du inte tänkt använda? Eller så har någon lagt till en massa färgrutor när man testat olika layoutförslag. En panel full med färgrutor som inte ska användas kommer bara göra att det tar längre ditt när du ska välja färger i dokumentet.

Du kan radera de färger som inte används genom att gå till panelmenyn, välja ”Markera alla oanvända” färger och efter det klicka på panelens papperskorg för att ta bort de markerade färgrutorna. På så sätt slipper du arbeta med en panel som är full med färger du ändå inte tänkt använda.

sök färger

Men hur gör du om det finns färger i panelen Färgrutor som används i dokumentet och du har inte en aning om var?

(mer…)
Edge – Säg hej till en ny webbläsare

Edge – Säg hej till en ny webbläsare

I dagarna har Microsoft kommit med en ny webbläsare. Den heter fortfarande Microsoft Edge som den tidigare, men den här gången är det ingen uppdatering utan faktiskt en helt ny webbläsare. Nya Edge bygger i grunden på en annan webbläsare, Google Chrome och vi har haft en testversion ett tag och kunnat prova om den håller måttet.

(mer…)
Speglingseffekt i vatten med Photoshop

Speglingseffekt i vatten med Photoshop

Lär dig att skapa en vattenreflektionseffekt i Photoshop med realistiska vattenringar. Som du kommer att se, finns det tre huvuddelar för att skapa en effekt av vattenreflektion. Man börjar med att skapa den grundläggande reflektionen genom att göra en kopia av vår bild, dra den under originalet, och sedan vända den så att bilden på botten speglar bilden ovan. Efter det lägger man till rörelseoskärpa och en blå toning för att få speglingen att likna vatten. Därefter skapar man en förskjutningskarta, ett särskilt typ av dokument i Photoshop, som man kan använda för att böja och omforma bilden. Och slutligen använder man förskjutningskartan på speglingen i vattnet för att skapa realistiska krusningar i vattnet. Vill du veta hur man gör? Häng med steg för steg.

(mer…)
InDesign CS6 slutar fungera i nya MacOS

InDesign CS6 slutar fungera i nya MacOS

Apple Worldwide Developers Conference, hölls den 3 – 7 juni, 2019. En av de viktigaste nyheterna var MacOS 15, som kommer att kallas för MacOS Catalina. Den nya versionen av MacOS kommer att släppas någon gång i höst. Men den här gången är det inte bara att installera det nya operativsystemet och få en snabbare och fräschare dator med nya funktioner. Program som Adobe InDesignCS6 kommer att sluta fungera.

(mer…)

Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Förbättra produktiviteten i InDesign genom att lära dig några användbara kortkommandon. I början, när du är ny i programmet, kan det kanske vara svårt att lära sig massor av nya kortkommandon. Men när du börjar bli varm i kläderna kan du försöka lära dig kortkommandon för några vanliga åtgärder. Jag har som strategi att lära mig ett nytt kortkommando i veckan.

(mer…)

Åsidosättningar i InDesigns format

Åsidosättningar i InDesigns format

När du arbetar med text i InDesign använder du dig förhoppningsvis av styckeformat och teckenformat. Men sen kommer du i sista sekund på att du vill ändra utseendet på en del av texten och gör det manuellt, direkt i texten. Då skapar du en lokal formatering eller åsidosättning som det kallas i InDesign. Åsidosättningar är ett utseende på texten som inte ingår i styckeformatet eller teckenformatet.

(mer…)

Klickbara telefonnummer till webbplatsen

Klickbara telefonnummer till webbplatsen

Många webbplatser visar ett telefonnummer så att deras kunder kan kontakta dem. På ”den gamla goda tiden”, när de flesta använde stationära datorer för att surfa på webben var tanken att man helt enkelt memorerade eller antecknade telefonnumret för att sen ringa från en separat telefon. Idag har vi mobiltelefoner och våra mobiltelefoner har webbläsare. Mer än hälften av alla besökare på webben surfar med en mobiltelefon. Dessutom har en del datorer möjlighet att ringa andra användare med t.ex. Facetime.  Det öppnar en möjlighet att lägga till en länk för telefonnummer – skapa klickbara telefonnummer i HTML.

(mer…)

Automatiska bildtexter i InDesign

Automatiska bildtexter i InDesign

Arbetar du med trycksaker där du måste ange fotografens namn under varje bild? Du kanske känner igen det här? Man monterar en bild i InDesign. Efter det måste man leta upp info om fotografen namn, skapa en textruta och skriva in namnet i den textrutan. Det är ett ganska tidskrävande arbete, särskilt med många bilder och olika fotografer. Med Live-bildtext (Live captions) kan du göra automatiska bildtexter i InDesign.

Det kräver lite förberedelser i Photoshop eller Adobe Bridge, men det arbetet kan du överlåta till fotografen istället. När allt kommer omkring är det ändå fotografen som allra mest vill visa sitt namn tillsammans med bilden.

(mer…)

Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Det finnas massor av sätt att skapa effekter i Photoshop. Jag tänkte visa en av mina favoritmetoder för att skapa bildramar. För att få till den effekten använder man bland annat funktionen Markera och Maskera. Med den kan man skapa en häftig effekt från nästan vilket foto som helst.

(mer…)