meny

De flesta InDesign-användare använder nog Styckeformat relativt ofta. Är man lite mer erfaren har man säkert också börjat dra nytta av Teckenformat. Arbetar man med tabeller har man förhoppningsvis hittat Cell- och Tabellformat. Men förvånansvärt få använder Objektformat trots att man kan spara otroligt mycket tid på den funktionen. Och nu har Objektformat blivit ännu kraftfullare genom att man kan ange storlek och position med Objektformat i InDesign.

objektformatDet enklaste sättet att använda format i InDesign, oavsett om det handlar om Stycke- Tecken- Cell-, Tabell- eller Objektformat är att först manuellt formatera det man vill spara som ett format och sen låta InDesign ”suga upp” alla egenskaper när man gör själva formatet.

Så säg att man har ett dokument där man vill att en symbol ska ligga högst upp till vänster, men det ska vara olika symboler på olika sidor. Då passar det alldeles utmärkt att använda funktionen som låter en spara position och storlek i ett objektformat.

objektformatSkapa ett nytt dokument

Man börjar med att skapa ett dokument i de dimensioner som man ska ha. Eftersom inställningen i objektformatet kommer att basera sig på x och y-positionen i dokumentet spelar det roll hur stort dokumentet är och vilka inställningar man gör för exempelvis marginaler.

Efter det kan man börja bygga mallar och sidor i den ordning man vill. Men här ska vi bara fokusera på objektformatet för placering av symbolerna. Så det enda man behöver göra då är att montera in en symbol i dokumentet och placera den symbolen på exakt den plats där man vill ha symbolerna på varje sida.

objektformat

När symbolen ligger på plats markerar man den där man vill ha den och öppnar panelen Objektformat. Eftersom symbolen är markerad kommer objektformatet att ”suga upp” alla inställningar för hur objektet ser ut. I det här fallet har objektet inget särskilt utseende som linjefärg eller fyllning, men det här fungerar för alla typer av objekt som bildrutor, textrutor och vanliga former med färgfyllningar, linjer och skuggor.

objektformat

Skapa ett nytt objektformat

I panelen Objektformat klickar man på menyknappen uppe i högra hörnet och väljer ”Nytt objektformat”. Högst upp till vänster står det ”Alternativ för storlek och position”. Klicka där så ser man att inställningarna för storlek och position inte är aktiverade. Eftersom vi vill att symbolerna ska vara lika stora och ligga på exakt samma plats på alla sidor aktiverar vi både inställningarna för storlek och position.

För att sätta på funktionen för storlek klickar vi där det står ”Inget” och väljer något av alternativen. Som du ser kan du välja mellan bredd, höjd eller båda. Efter det gör vi samma sak med position och här kan man välja mellan x och y eller båda. X står för position i sidled och Y i höjdled.

objektformat

Anpassa innehållet proportionellt

Chansen är också stor att man vill anpassa innehållet efter bildramen. Jag har testat att lägga till alternativet Passningsalternativ för ram tillsammans med den här funktionen för storlek och position, men inte fått det att fungera till 100%. Kanske en bugg eller inte? Så jag sparade det här Objektformatet för storlek och position och sen gjorde jag ett nytt Objektformat för Passningsalternativet. Där väljer man ”Anpassa innehållet proportionerligt”, så att symbolen storleksmässigt anpassar sig till ramen. När man är klar med inställningarna kan man döpa objektformatet och sen spara det. Och då fungerar allt som det är tänkt.

objektformat

Objektformatet färdigt att användas

Då är det dags att testa objektformatet och för att göra det monterar vi in de symboler som ska ligga i dokumentet, en symbol på varje sida. Efter det är det bara att markera en symbol med markeringsverktyget (svarta pilen) och sen klicka på objektformatet. Då placerar sig bildramen med symbolen på rätt plats, i rätt storlek och med rätt anpassning till ramen, och det fungerar varje gång man använder objektformatet. Och fantastiskt nog klarar också den här funktionen av att hålla reda på vänster- och högersidor.

Det kanske inte är varje dag man får nytta av den här uppdateringen av objektformaten. Men jag kan i alla fall komma på 4-5 arbetsuppgifter som jag gjort genom åren där jag hade kunnat spara mycket tid om de här inställningarna funnits då.

Vill du lära dig mer om InDesign?

> Vi har både grundkurs och fortsättningskurs på distans

> Vill du hellre gå en kurs i klassrum har Mediakurser både grundkurs och fortsättningskurs i Stockholm.

Pin It on Pinterest

Share This